KU Leuven stopt samenwerking met Israëlische politie

Op KU Leuven blogt liet rector Luc Sels weten dat de KU Leuven de samenwerking met de Israëlische politie zal stopzetten. In april 2018 loopt het onderzoeksproject Law-Train af. Als het Israëlische Ministry of Public Security (en de Israëlische politie) aan een vervolgproject op Law-Train deelnemen, zal de KU Leuven niet in dat vervolgproject stappen.

Rector Sels: “De deelname van het Israëlische Ministry of Public Security stelt inderdaad een ethisch probleem gelet op de rol die deze sterke arm van de Israëlische regering speelt in het afdwingen van een onrechtmatige bezetting van de Palestijnse gebieden en de ermee verbonden onderdrukking die de Palestijnse bevolking ondergaat.”

Wij zijn verheugd met deze beslissing van de KU Leuven. Wat ons nog meer verheugt, is dat ons protest in combinatie met de acties van de Leuvense academici tegen Law-Train tegen de samenwerking met de Israëlische politie er toe geleid hebben dat de KU Leuven werk zal maken van een mensenrechtencharter.

Rector Sels: “Als laatste stel ik voor dat de KU Leuven zich zou engageren om een mensenrechtencharter te ontwikkelen dat in de toekomst een betere houvast kan bieden bij de deelname aan onderzoeksprojecten.”

Uiteraard zullen we de verdere ontwikkelingen van nabij blijven opvolgen.