Een taart voor rector Sels

Maandag 25 september wordt het Leuvense academiejaar naar aloude traditie geopend met onder meer de stoet van togati (professoren in toga) van de Universiteitshal in de Naamsestraat naar de Sint-Pieterskerk aan de Grote Markt.
 
In 2016 hebben we tijdens deze stoet een door de nationale pers opgepikte protestactie gevoerd tegen de deelname van de KU Leuven aan Law-Train. Dat is een onderzoeksproject naar ondervragingstechnieken dat door Europa gefinancierd wordt en dat gecoördineerd wordt door professor Sarit Kraus van de Israëlische Bar Ilan universiteit. De Israëlische politie, met haar bedroevende palmares van mensenrechtenschendingen, is partner in het project. Een dergelijke samenwerking is voor ons onaanvaardbaar en daarom voeren we al een jaar campagne tegen de deelname van de KU Leuven aan dit project.
 
STEUN
De Europese financiering van Israëlische folteraars is niet alleen moreel verwerpelijk, ze is volgens professor emeritus Europees recht Michel Waelbroeck ook juridisch laakbaar.
De koepelorganisatie van Palestijnse academici vraagt met klem aan onder meer de KU Leuven om zich terug te trekken uit Law-Train.
Ook een 100-tal academici van de KU Leuven heeft zich al uitgesproken tegen de participatie van hun universiteit aan Law-Train.
 
HOOP
Sinds de verkiezing van professor Luc Sels tot rector van de KU Leuven koesteren we de hoop dat de KU Leuven alsnog uit Law-Train zal stappen. De benoeming van professor Reine Meylaerts tot vicerector bevoegd voor onderzoeksbeleid is alleszins een zeer positief signaal. Professor Meylaerts, die begin 2017 nog in de Palestijnse Gebieden was, heeft zich immers op onze infoavond over Law-Train uitgesproken voor een academische boycot van Israël.
 
ACTIE: EEN TAART VOOR RECTOR SELS
Ik nodig je van harte uit om op maandag 25 september om 9 uur 's morgens in de Naamsestraat in Leuven (ter hoogte van de Universiteitshal) deel te nemen aan een positieve actie om de kersverse rector Luc Sels aan te moedigen om de deelname van de KU Leuven aan Law-Train zo vlug mogelijk te beëindigen.
We willen graag met zoveel mogelijk actievoerders een erehaag vormen met Stop Law-Train affiches. Een kleine delegatie zal de rector een taart overhandigen met daarop "3000 x dankuwel" [om uit Law-Train te stappen]. Dat is namelijk het aantal ondertekenaars van de Stop Law-Train petitie. Uiteraard zullen een spandoek en infopamfletten voor voorbijgangers niet ontbreken.
Ondanks het feit dat ze op een maandagochtend plaatsvindt, mikken we toch op minstens 100 deelnemers aan deze (korte) actie waarmee we de KU Leuven aanmoedigen om een moedige beslissing te nemen. In principe zal de actie slechts een half uurtje duren en zal ze tussen 9u30 en 9u45 afgelopen zijn.
 
Kom jij maandagochtend 25 september tegen 9 uur naar de Naamsestraat in Leuven? Laat het me dan zeker weten ... en overtuig anderen om mee te doen!
Stuur deze oproep zeker door naar familie, vrienden, de leden en achterban van jouw organisatie, collega's ...
Deel het Facebook-evenement en nodig je vrienden er voor uit: Een taart voor rector Sels
 
Alvast van harte bedankt voor je engagement en voor je hulp om van deze actie een succes te maken.